Életkészségek program

Williams ÉletKészségek logó

A Williams ÉletKészségek® (WÉK) Programról és az aktuálisan induló csoportokról részletes információ a www.eletkeszsegek.hu honlapon olvasható.

 

A program leírása

A Williams Életkészségek® (WÉK) program egy 16 órás standardizált magatartásorvoslási beavatkozás, melyek magyar változatát több, mint 10 éve alkalmazunk sikerrel (Stauder és mtsai 2016, http://akademiai.com/doi/abs/10.1556/0406.17.2016.2.1.). Magyarország szerte több mint 5000 fő vett részt WÉK kiscsoportos tréningeken.

A tréning hatékonyságát a munkahelyi stressz csökkentésében nemzetközi és hazai vizsgálatok igazolják. A 16 órás alapprogram segítségével enyhíthetők, illetve megelőzhetők a túlzott stresszel összefüggő kellemetlen testi és lelki tünetek még jelentős munkahelyi stressznek kitett munkavállalók körében is. körülmények nem változtak. . (Williams 2011; Stauder és mtsai 2010, Stauder és mtsai 2018). A programról és annak tudományos hátteréről további részletek a www.eletkeszsegek.hu honlapon találhatók.

 

A program jellege

Komplex, struktúrált kiscsoportos (6-12 fő) stresszkezelő és kommunikációs készségfejlesztő program.

Minden csoport a résztvevők egyéni igényeihez igazodik, az aktuális stresszhelyzetre és erőforrásokra összpontosít.

A készségek elsajátításához és gyakorlásához a résztvevői munkafüzet nyújt segítséget, melyre hosszútávon, az otthoni gyakorlás során is lehet támaszkodni.

 

A program célkitűzései, elsajátítható készségek

Egyszerű, a mindennapi életben alkalmazható készségek elsajátítása a stressz terhelés csökkentése, a munkahelyi és magánéleti konfliktusok sikeres kezelése, az egészség megőrzése érdekében. A tréning során az önismeret, a személyes hatékonyság és a kommunikációs készség is fejlődik.

A tréning során különböző megküzdési stratégiákat („Életkészségeket”) ismernek meg és gyakorolnak a résztvevők.

  1. Stresszforrások tudatosítása, helyzetelemzés, célkitűzés, döntéshozatal
  2. Feszültségcsökkentő technikák: relaxáció, figyelemelterelés, negatív gondolatok és érzelmek kezelése
  3. Konfliktuskezelés: problémamegoldás, önérvényesítés, nemet mondás
  4. Kapcsolatépítés: Hatékony kommunikáció, figyelmes hallgatás, empátia, pozitív megnyilvánulások

 

Minőségbiztosítás:

A Williams ÉletKészségek® Program nemzetközi jogvédelem alatt álló szellemi termék, tulajdonosa a Williams LifeSkills Inc. Tréningeket kizárólag a Williams LifeSkills Inc., illetve Magyarországon a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság által elismert okleveles Facilitátorok vezethetnek http://www.eletkeszsegek.hu/stressz_facilitatorok.htm .