Névadónk

Selye János

Orvos, a stresszelmélet kidolgozója.

A prágai német egyetemen, Párizsban és Rómában folytatott orvosi tanulmányokat. 1929-ben doktorrá avatták, majd a kutatói pályát választotta.

1929-től a prágai Patológiai Intézetben dolgozott, majd 1931-ben a Rockefeller-ösztöndíj elnyerésével az Egyesült Államokba távozott. Később Kanadába költözött, ahol a montreali McGillen Egyetemen biokémiát oktatott. 1945 és 1976 között a montreali orvosi egyetem professzora, ezzel egy időben az amerikai hadsereg általános sebészeti tanácsadója, 1976-tól a stresszkutatással foglalkozó nemzetközi intézet elnöke volt.

 Munkássága kiterjedt a fiziológia számos területére. Foglalkozott endokrinológiával, a szívvel kapcsolatos szövetelhalás kérdéseivel, a szteroid-érzéstelenítés problémáival és a hormonszabályozással. Neve elsősorban az általa kidolgozott stresszelméletről ismert

18 egyetem díszdoktora, a kanadai tudományos akadémia, 43 tudományos társaság tagja, számos város és állam díszpolgára, több rangos kitüntetés tulajdonosa volt.

Közel 1700 tudományos közleménye jelent meg, köztük számos könyv, amelyek közül magyarul is megjelent az Életünk és a stressz, Álomtól a felfedezésig, In vivo, Stressz distressz nélkül.

Selye János publikációinak listája

Prof dr. Kopp Mária : Mit jelent Selye János munkássága a mai magyar társadalom számára? (Magyar Tudomány felkért cikk)